3 dolog, amivel úgy szennyezed a környezeted, hogy észre sem veszed

március 28th, 2017

Lehet, hogy igyekszel minél zöldebben és környezettudatosabban élni, mégis szinte biztos, hogy becsúszik egy-két olyan tevékenység vagy termék a mindennapokba, amiről fogalmad sincs, hogy káros. Felsorolunk 3 olyan általános hibát, amit orvosolva sokkal hatékonyabban élhetsz kevésbé környezetszennyező háztartásban.

Mindennap használsz tusfürdőt?

A tusfürdő kistestvérével, a szappannal szemben sokkal környezetszennyezőbb megoldás a mindennapi fürdéshez. Előbbi ugyanis olyan sok (rendszerint műanyag) csomagolást tartalmaz, ami a benne található tusfürdő mennyiségéhez képest feleslegesnek számít. Válassz inkább szappant a tisztálkodáshoz (ennek sokkal kevesebb csomagolásra van szüksége), vagy használj fürdőszivacsot, hogy sokáig tartson egy flakon tusfürdő.

Nem figyelsz az elektromos eszközök beállításaira?

Ez egy olyan téma, ami legtöbbünknek eszébe sem jut, mégis rengeteg energiát és pénzt lehet vele spórolni. A boltokban az elektromos eszközök nem a legzöldebb beállításokkal üzemelnek, de ezen azonnal tudsz változtatni, ahogy az otthonodba kerülnek a termékek. A televíziók például jellemzően az üzletben legjobban mutató, maximális fényerősségre vannak beállítva – erre az ön lakásában valószínűleg semmi szükség. Ugyanez a helyzet a laptopokkal és a tabletekkel is. Akár az energiafelhasználásod 50%-át is megtakaríthatod, ha figyelsz az ilyen apróságokra.

Túl sok alumínium fóliát használsz?

Bele sem gondolunk, de a mindennap használt alumíniumfóliával gyakorlatilag magunkat és a környezetet is lassan gyilkoljuk. A túlzott alumíniumfogyasztás komoly idegrendszeri elváltozásokat okozhat az emberi szervezetben, a környezet számára pedig gyakorlatilag kínszenvedés megbirkózni vele: évszázadok kellenek ahhoz, hogy teljesen lebomoljon az anyag. Érdemes kerülni a fóliázott, becsomagolt termékeket, mert hiába nem ropogtatjuk el magát a csomagolóanyagot, annak anyaga rajta marad az ételeken ugyanúgy. Használjunk újrahasznosítható szalvétákat inkább, amikor csak lehet.

Főkép: Flickr / Marcus Hansson

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb