2050-re fele ennyi húst és tejterméket kéne fogyasztanunk

március 25th, 2018

Legalább is a Greenpeace szerint – a legfrissebb elemzéseikben arra mutatnak rá, hogy nagy bajban lesz a Föld lakossága, ha az évszázad közepére nem csökkenti le legalább a felére a hús- és tejtermékek fogyasztását.

A Greenpeace egyik friss jelentése amellett kampányol, hogy legalább 50 százalékkal kevesebb húst és tejterméket kellene fogyasztanunk az évszázad közepére, ezzel a saját egészségünket és a bolygónkat is megvédve. Az elemzés szerint ezt muszáj meglépnünk, ha tartani akarjuk magunkat a párizsi klímaegyezményhez, hiszen az elkövetkezendő évtizedekben a mezőgazdaság az üvegházhatású gázok kibocsájtásának 52 százalékáért felel majd, és ennek 70 százaléka a hús- és tejtermék-feldolgozásból érkezik majd.

A jelentésben a Greenpeace azt is felsorolja, milyen előnyei származnak az emberiségnek abból, ha megfogadja a tanácsot, ezek közül sorolunk fel most néhányat.

  1. Küzdhetünk a klímaváltozás ellen

A már említett üvegházhatású gázok kibocsájtása nem játék, ha nem teszünk ellene valamit, akkor esélyünk sincs, hogy elérjük a párizsi klímaegyezményben foglalt céljainkat. Ha tényleg a felére csökkentenénk a hús- és tejtermékfogyasztásunkat, akkor 64 százalékkal csökkenhetne a kibocsájtott üvegházhatású gázok mennyisége.

  1. Kevesebb erdőirtással jár

Jelenleg a Föld erdőinek jó részét azért irtják ki, hogy még több helyet termeljenek a mezőgazdaság számára. A termőföldeinket ugyanis lassacskán feléljük, azok vagy terméketlenné válnak, vagy egész egyszerűen többre van szükségünk a növekvő kereslet miatt. A bolygó földjeinek nagyjából egynegyedét használjuk az állatok legeltetésére, ami megint óriási arány.

  1. Megvédhetjük a védett állatokat

A legeltető állattartás miatt sok helyszínen annyira átalakul a természetes növénytakaró, hogy a helyi védett állatvilág teljesen kiszorul természetes élőhelyéről. 1970 óta a Föld vadvilágának legalább fele elveszett, de a mezőgazdasági célból tartott állatok száma megháromszorozódott.

  1. Egészségesebbé tenné az embereket

Biológiai felépítésünknél fogva nem szerencsés, ha nem eszünk egyáltalán sem húst, sem tejterméket – ennek ellenére sokkal többet fogyasztunk, mint amennyi számunkra egészséges volna. Rengeteg betegség köthető a túlzott húsfogyasztáshoz, a szervezetünk egyre kevésbé képes megemészteni a tejtermékeket, ráadásul ha kevesebb  húst ennénk, kisebb lenne az esélye, hogy a belőlük kialakuló betegségeket elkapjuk.

A Greenpeace szerint az, hogy mit eszünk, mind egyénileg, mind társadalmi szinten, az egyik legerősebb fegyver a kezünkben a globális felmelegedés elleni harcban. Tegyünk az ügy érdekében, és együnk kevesebb húst, de több zöldséget és gyümölcsöt!

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb