2040-re teljesen eltűnhet a csokoládé

július 15th, 2018

Rossz hír a csokirajongóknak: ha a klíma ilyen marad, 2040-re eltűnhet a csokoládé, 2050-re pedig kihalhat az összes kakaócserje. A Kaliforniai Egyetem és a Mars csokit gyártó vállalat kéz a kézben próbál küzdeni a tragédia ellen.

Rengeteg olyan növény létezik ma, amelynek nem sok jövőt jósolnak a biológusok, ha a klíma ilyen ütemben változik, vagy éppen ilyen marad, mint amilyen most. Ez a helyzet a kakaócserjével is, amely a Kaliforniai Egyetem és a Mars kutatásai szerint 2050-re teljesen eltűnhet a Föld színéről.

A világ csokoládémennyiségének fele csak két országból jön Afrika nyugati részéről: Elefántcsontpartról és Ghánából. A kakaó kifejezetten kényes növény, egy nagyon specifikus szélességi körön képes csak megélni, hiszen folyamatosan állandó csapadékmennyiségre, páratartalomra és hőmérsékletre van szüksége ahhoz, hogy teremni tudjon. Ez azonban a globális felmelegedéssel és az időjárás változásával egyre inkább lehetetlennek tűnik.

A Kaliforniai Egyetem és a Mars csokoládé- és cukorgyártó vállalat most közösen próbálnak megoldást keresni a problémára, méghozzá a génszerkesztés segítségével: a forradalmian új CRISPR technológiát alkalmazzák arra, hogy a kakaócserjét ellenállóbbá tegyék az időjárási viszontagságokkal szemben.

A probléma ugyanis az, hogy a mostani termőhelyek egyre inkább alkalmatlanná válnak a kakaócserjék számára, a termőterületek északabbra és magasabbra kerülnek, oda, amit már teljesen védett területté nyilvánítottak. A mezőgazdaság vagy tönkreteszi ezeket a területeket, vagy talál olyan megoldást, amivel a kakaócserjék a régi környékükön is képesek megélni.

A génszerkesztési technológiával képesek lehetünk úgy módosítani a kakaó génjeit, hogy ellenállóbb legyen a szárazsággal és az egyre szaporodó élősködőkkel szemben. A Mars pontosan tudja, hogy a kakaón múlik a cég jövője, ezért egyre többet tesz a környezet védelméért és a cserjék megmentéséért. Ha nem sikerül olyan génszerkesztett növényt létrehozni, ami ellenállóbb, 2040-re lehet, hogy búcsút mondhatunk a csokoládénak.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb