2025-re megháromszorozódik az óceáni műanyaghulladék mennyisége

március 27th, 2018

Egy friss brit jelentés szerint 2025-re akár megháromszorozódhat az óceánokban található műanyagszemét jelenlegi mennyisége – ami már csak azért is rossz hír, mert jelenleg is rengeteg, mintegy 5,25 billió darabnyi műanyaghulladék úszkál a világtengerben.

A Brit tudományos Kormányhivatal (Government Office for Science) friss jelentése, a Tengerek váható jövője (Foresight Future of the Sea) elég szörnyű képet fest a világóceán közeljövőjéről – már nem is száz években, hanem évtizedekben beszélünk, ráadásul nem túl jó előjelekkel. A jelentés szerint ugyanis 2025-re (azaz 7 év múlva!) akár megháromszorozódhat az óceánokban található műanyag mennyisége.

Jelenleg a legnagyobb problémát a vizekben található műanyag mennyisége jelenti, és úgy tűnik, hogy ez így is marad. További aggodalomra adhat okot az arktiszi és antarktiszi jég olvadása, a tengerszint-emelkedés, természetesen a klímaváltozás, valamint a kémiai szennyeződés.

A kutatók szerint a legnagyobb probléma az, hogy ez a szennyeződés többé-kevésbé rejtve van a szemeink elől – senki nem látja például a Nagy csendes-óceáni szemétszigetet, ami nagyjából három Franciaországnyi területen terül el a Csendes-óceánon, ezért nem igazán igyekszünk, hogy csökkentsük a méretét. Nemrég készült tanulmány arról, hogy a szemétmennyiség itt is megállíthatatlanul növekszik.

Az Ocean Cleanup nonprofit szervezet szerint elég nagy a baj: ha minden ilyen mértékben folytatódik, akkor a következő 10 évben megtriplázódik (!) az óceánban található műanyaghulladék mennyisége, 2050-re pedig már több műanyag lesz a vizekben, mint hal, legalább is, ha súlyra mérjük. Darabra valószínűleg már most is jócskán túllövünk rajtuk.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb