2018 legnagyobb környezetvédelmi fenyegetései

január 4th, 2018

Az idei évben sem maradhatunk nyugodtak, ha a környezetszennyezésről és természeti katasztrófákról van szó. Ijesztgessünk egy kicsit: egy friss kutatás szerint ezek a legnagyobb fenyegetések, amelyek ránk várnak az új évben!

Betegségek az olvadó jégből

A folyamatosan fagyott földrétegek a globális felmelegedés hatására felolvadnak, és olyan vírusokat engedhetnek szabadjára, amelyek évszázadok óta kihaltak már. 2016-ban egy lépfenében elpusztult szarvas teteme a felszínre került a szibériai permafrosztból, egy ember halálát okozva, tovább 20-at pedig kórházban kellett ápolni miatta. Kutatók szerint akár 30 ezer éves vírusok is képesek lehetnek még fertőzni, ha a felszínre kerülnek.

A halak vitaminhiánya

Ha a halak betegszenek, az nekünk is rossz: a számuk ugyanis megtizedelődhet, ez pedig egyrészt az ökoszisztéma összeomlásával járhat, másrészt olyan élelmiszeripari változásokat hozhat, amelyeknek beláthatatlan következményei lehetnek. Könnyen lehet, hogy a környezetszennyezésünk a halak halálát okozza majd.

Krónikus sorvadásos betegség az őzeknél

Az őzek fontos részei az ökoszisztémának, arról nem is beszélve, hogy a saját étrendünkben is komoly szerepet játszanak. A tavalyi évben Kanadában és az Egyesült Államokban a fehérfarkú szarvasállomány 10 százalékát elpusztította a krónikus sorvadásos betegség, amely egy fertőző, az állatok agyára ható kór. Ha nem tudjuk megállítani, akár komoly problémákat is okozhat.

Változások a globális vaskörforgásban

A világméretű hőmérsékleti és óceáni változások azt eredményezik, hogy teljesen felborul az eddigi vaskörforgás a bolygón, ami az óceáni ökoszisztémára lehet végzetes hatással.

Az elektromágneses sugárzás hatása az állatvilágra

Az 5G kapujában egyre nagyobb mennyiségű elektromágneses sugárzást kap az állat- és növényvilág tőlünk. Egyelőre nincsenek pontos és minden kétséget kizáró eredménnyel záruló kutatások arra vonatkozólag, hogy mit tesz ez a sugárzás az állatok és az emberek egészségével, így a szabályozások problémásak lehetnek egészen addig, amíg pontosan meg nem tudjuk állapítani, károsak-e ezek a sugarak a természetre.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb