2017 volt a második legmelegebb év, amit valaha mértünk

január 27th, 2018

Csak 2016-ban volt magasabb az éves átlaghőmérséklet, mint 2017-ben, legalább is azóta, mióta hivatalosan is mérjük a hőfokot.

A NASA és a NOAA (Nemzeti Éghajlati Adatközpont, National Oceanic and Atmospheric Administration) mérései szerint 2017 sem volt sokkal jobb, mint 2016: az űrközpont adatai szerint a mért időszak második legmelegebb éve volt, a NOAA szerint pedig a harmadik.

Bár ez javulásnak tűnhet, valójában nagy különbségek nincsenek, és így már elmondhatjuk, hogy a mért időszakban jelentkező 18 legmelegebb évből 17 a kétezres években jelentkezett. Gavin Schmidt, a NASA Goddard Űrközpontjának vezetője egy sajtótájékoztatón elmondta: egyértelmű, hogy mindez egy hosszú távú tendenciát mutat, az nem számít, hogy az éves ingás mekkora, csak az, hogy egyre melegszik az átlaghőmérséklet.

Az 1951 és 1980 közötti hőmérsékletekhez képest a 2017-es átlaghőmérséklet 0,9 Celsius-fokkal volt magasabb, ami jelentős növekedés. A NOAA és a NASA méréseitől függetlenül egyébként az angol meteorológiai szolgálat is felvette 2017-et a legmelegebb évek közé.

A 2016-os magas hőmérsékletek egyébként nem kizárólag az ember okozta globális felmelegedés, hanem a melegedést hozó intenzív El Niño számlájára is írhatók. Ha így mérjük, akkor az El Niño-mentes 2017 relatíve még melegebb is volt, mint a természetes melegedéssel is járó 2016. Ha csakis az ember okozta katasztrófát figyeljük, elmondható, hogy 2017 még rosszabb volt, mint az előző év.

Ez persze azt jelenti, hogy a globális felmelegedést egyelőre nem sikerült lassítanunk – bár jövőbeli intézkedésekről már van szó, egyelőre vajmi kevés az a valódi tett, ami hozzásegíthet minket a klímaváltozás mérsékléséhez.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb