2017 első félében jelentősen nőtt az európai LNG-import

szeptember 30th, 2017

Úgy tűnik, 2017 ismét kimagasló éve lesz a cseppfolyósított földgáz (LNG) kereskedelmének. Az első félévben 13 százalékkal nőtt a forgalom az előző évi adathoz képest. Az európai piacok még ennél is nagyobb mértékű, 15 százalékos növekedést könyvelhettek el: összesen 23,4 millió tonna LNG-t vettek fel.

A világ legnagyobb LNG-fogyasztó régiója ma Délkelet-Ázsia (Dél-Korea, Japán, Kína és Tajvan). A legkedvezőbb árat kereső LNG-exportőrök az európai piacot gyakran csak az utolsó megoldásnak tekintik, mivel általában alacsonyabb áron veszik át a cseppfolyósított földgázt, mint az ázsiai, dél-amerikai vagy az Öböl-térség országai.

„Az EU jelenleg a gázfogyasztása 69 százalékát fedezi importból. Az iparági várakozások szerint azonban 2050-re, vagyis bő három évtized múlva ez az arány jóval magasabbra, 86 százalékra emelkedik. Ennek több oka van, egyebek mellett a szénerőművek visszaszorulása és a gáztüzelésű erőművek növekvő szerepe” – mondta Pócs Balázs, a MET szóvivője.

„Az EU legnagyobb földgázszállítója jelenleg két, földrajzilag közel eső exportőr, Oroszország és Norvégia. Ahogy azonban növekszik az EU importigénye, és ahogy egyre versenyképesebbé válik a tengeren szállított cseppfolyósított földgáz, úgy növekszik majd az LNG szerepe is Európában. Az idei kedvező adat tehát nem egyszeri, kimagasló esemény: a jövőben is az európai LNG-piac növekedésére számíthatunk” – tette hozzá Pócs Balázs.

Forrás: MET Hungary

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb