200 milliárd tonna antarktiszi jég olvad a világtengerbe minden évben

június 30th, 2018

Ennél még rosszabb hír az, hogy kutatók szerint ez a mennyiség emelkedni is fog – pedig már így is nagyon fontos szerepet játszik az olvadó antarktiszi jég a majdnem nyolc milliméteres tengerszint-emelkedésben.

Kutatók arra figyelmeztetnek, hogy az évi 200 millió tonna olvadó jég mennyisége növekedni fog: az elmúlt 25 évben már összesen így is 300 trillió tonna jég tűnt el a legdélebbi kontinensről, ennek 40 százaléka az elmúlt öt évben.

Hogy ez mit jelent? Azt, hogy egyre nagyobb bajban vagyunk: 2012 előtt csak évi 67 milliárd tonna volt a jégveszteség, mára ez megháromszorozódott. Míg a korábbi állapotok nagyjából 0,2 millimétert emeltek a tengerszinten, a mostaniak már 0,6 milliméternél tartanak – és valószínűleg ennél már csak rosszabb lesz a helyzet.

Az 1950-es évek óta az egész kontinensen megközelítőleg 34 ezer négyzetkilométernyi jégtakaró tűnt el visszafordíthatatlanul. A világtenger szintje évente mintegy 3 millimétert emelkedik, amihez nagy köze van annak is, hogy az Antarktisz jege ennyire komoly ütemben olvad. Ez kevésnek tűnhet, de érdemes összevetni azzal, mi történne, ha a kontinens egész jégtakarója elolvadna: 58 méterrel emelkedne a tengerszint, amit rengeteg népes, alacsony területen épült város egyáltalán nem élne túl.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb