2 hónappal hosszabb lehet a nyár a klímaváltozás miatt

március 25th, 2018

A mediterrán régió keleti része már a 21. század végére legalább két hónappal több nyarat fog kapni, mint amennyihez hozzá van szokva, a tél pedig ezzel együtt értelemszerűen lerövidül. A Tel Aviv-i Egyetem kutatásából kiderülő információk pozitívnak tűnhetnek, de természetesen nem azok – a globális felmelegedés az oka az időjárás változásának.

A mediterrán régió keleti részén jelenleg négy hónapos a száraz és forró időszak, a 21. század végére azonban hat hónapra ugrik majd meg – derült ki a Tel Aviv-i Egyetem kutatásából, amely a klímaváltozás helyi hatásait vizsgálta. Bár az itthoni hideg márciust átélve talán nem bánnánk, ha kicsit tovább tartana a nyár, a globális felmelegedés kontextusában a kutatás eredményei egyáltalán nem számítanak jó hírnek.

A kutatók globális klímamodelleket tanulmányoztak, és megegyeztek abban, hogy a felmelegedés elsőszámú oka az üvegházhatású gázok légköri mennyiségének növekedése lesz, ezért pedig leginkább az ember tehető felelőssé.

A plusz két hónap nyár nemcsak azt fogja magával hozni, hogy tovább élvezhetjük a jó időt, hanem azt is, hogy a területen élők vízkészletei megcsappannak majd, megnő a bozóttüzek esélye, megváltozik a szezonális, időjáráshoz kötött betegségek lefolyása és romlik a levegőszennyezés mértéke is.

A kutatók a modelleket a jelenlegi károsanyag-kibocsátásokra számolták, így a klíma megváltoztatása gyakorlatilag tényleg a mi kezünkben van – ha képesek vagyunk csökkenteni a szennyező tevékenységünket, ezt a plusz két hónapot jócskán lerövidíthetjük.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb