Mennyi műanyagot hasznosítunk újra valójában?

április 8th, 2016

Mindössze az összes használt műanyag öt százalékát hasznosítjuk újra – ez brutálisan kevés. Vigyázat, ijesztő adatok következnek!

A műanyagszennyezés az egyik legégetőbb probléma jelenleg a világon. Az emberek műanyagtermelése nagyjából az 1970-es évektől indult meg olyan mértékben, hogy azt már tényleg katasztrófának lehet nevezni, de már a második világháború óta összegyűjtöttünk annyi szemetet, hogy az egész Földet be lehessen vele teríteni. Kutatók már arról beszélnek, hogy egy új földtörténeti korszak, az antropocén kezdődhet, véget vetve a körülbelül tizenkétezer éve kezdődött holocén korszaknak. Hogy ez miért probléma? Azért, mert az antropocén azért jöhet létre, mert olyan nyomot hagyunk mi, emberek a bolygón, ami már visszafordíthatatlan károkat okozhat.

Az újrahasznosítható műanyagok nagy részét mégis kidobjuk a kukába, és nem válogatjuk szelektíven. Az Egyesült Államokban minden órában 2,5 millió műanyagpalackot dobnak ki, annak ellenére, hogy az újrafelhasználás fele annyi energiát használ el, mint az égetés. Íme, néhány ijesztő tény a műanyagfelhasználásunkról:

  1. A műanyagpalackok mindössze 27 százaléka kerül újrafelhasználásra.
  2. Évente nagyjából egymillió tengeri élőlényt öl meg az, ha a műanyagzacskók és más műanyagtermékek az óceánokba kerülnek.
  3. Ha fogyasztasz tengeri élőlényeket, jó esély van rá, hogy évi 11 ezer műanyagdarab kerül a szervezetedbe.
  4. A műanyag újrafelhasználása megközelítőleg hatszor annyi munkahelyet teremt, mint az égetése.
  5. Egy palack víz árának 90 százaléka nem a vízre, hanem a csomagolásra és a szállításra megy el.
  6. A műanyagpalackoknak több száz évre van szükségük ahhoz, hogy lebomoljanak.
  7. Az energia 66 százalékát megspórolhatjuk, ha újrahasznosított műanyagból állítunk elő termékeket.
A tendencia szerencsére javul, de mivel egyre több műanyagot állítunk elő, egyre nagyobb a nem újrahasznosított műanyag mennyisége is. Persze a nagy gyárakat és cégeket nehéz megváltoztatni, de már te is tehetsz az ellen, hogy kevesebb műanyagot használj – itt mutatunk is rá pár tippet!

 

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb