100 vállalat a felelős a világ szén-dioxid kibocsájtásának 71 százalékáért

július 19th, 2017

A károsanyag-kibocsájtás feléért 25 cég vonható felelősségre, 100 cég pedig a szén-dioxid kibocsájtásának 71 százalékáért felel – derült ki a Carbon Disclosure Project nevű nonprofit szervezet kutatásából, amely 1988 óta mért adatokkal dolgozott.

Azért 1988 óta mért adatokkal indult a kutatás, mert ekkor hozták létre az éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi munkacsoportot, azaz innen vannak globális, átfogó, hiteles információink az egyes vállalatok károsanyag-kibocsájtásáról. A CDP a szén- és metánkibocsájtást vette alapul, és egészen 2015-ig vállalatokra lebontva csoportosította, mely cég mennyi kibocsájtásért felelős.

Ez azért érdekes, mert jellemzően országonként szoktuk vizsgálni az ilyet – tudjuk, hogy Kína, az Egyesült Államok és India áll a feketelista élén, ha így kategorizálunk. A CDP azonban egy ilyen másfajta besorolás mellett döbbentő eredményeket számolt ki: a károsanyag-kibocsájtás feléért mindössze 25 vállalat tehető felelőssé az 1988 és 2015 közötti időszakot nézve.

Nem meglepő, hogy a lista élén, azaz a legnagyobb károsanyag-kibocsájtóként a kínai állam által működtetett szénipar áll, ezt követi a Saudi Aramco, amelynek Szaúd-Arábiában van a központja. A harmadik legnagyobb károsanyag-kibocsájtó az orosz Gazprom, ezt nem sokkal lemaradva az orosz állam által működtetett szénipar áll. A feketelistán előkelő helyet foglal még el az ExxonMobil, a Shell, a BP és a Chevron is.

Persze ennek a jelentésnek nem kizárólag az a célja, hogy felelősségre vonja és „megszégyenítse” a legnagyobb kibocsájtókat – sokkal inkább azért hozták nyilvánosságra, hogy ösztönözzék a vállalatokat arra, hogy tegyenek valamit a károsanyag-kibocsájtásuk csökkentése érdekében.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb