10 folyóból érkezik az óceánok műanyag-szennyezettségének 90 százaléka

június 25th, 2018

Évente több mint 8 millió tonna műanyag kerül bele az óceánokba – ennek a mennyiségnek a 90 százaléka azonban mindössze 10 nagy folyóból érkezik a világtengerbe.

Az óceánok műanyag-szennyezettségének nagyon nagy része a folyókból érkezik, és nem közvetlenül az óceánba kerül bele. A Helmholtz Környezetvédelmi Kutatóközpont tudósainak kutatása szerint a műanyagmennyiség 90 százaléka mindössze tíz nagy folyóból érkezik, és közülük nyolc ázsiai.

Ezek a folyók a Jangce, az Indus, a Sárga-folyó, a Hai He, a Gangesz, a Gyöngy-folyó, az Amur-folyó, a Mekong, és kettő Afrikából: a Nílus és a Niger.

A kutatók kifejtették, hogy minél több a kezeletlen műanyaghulladék a folyók vízgyűjtőterületén, annál valószínűbb, hogy a folyó el fogja hordani azt, és előbb-utóbb az óceánokban landol. Nem meglepően egyébként a nagyobb folyók átlagosan több műanyagot szállítanak, mint a kisebbek.

A feketelistás folyók egyébként két dologban hasonlítanak egymásra azon kívül, hogy nagyobb vízhozamúak: óriási lakosságú városok vannak a közelükben, és nem megfelelően van megoldva a hulladékgazdálkodásuk. A Jangce például Kína legfontosabb folyója, egyben a leghosszabb is, majdnem 500 millió ember él a mentén. Ez több mint Kína populációjának egyharmada. Statisztikailag ez a legszennyezőbb folyó a világon, annak ellenére, hogy Kína mostanában kifejezetten figyel arra, hogy javítson a helyzeten.

Hasonló Cikkek

Leave Your Comment

//FB analitics //FB SDK like gomb